Min första roman släpptes för tio år sedan. Den fick namnet ”Den där elden inom” och handlar om en kvinna som kom till min hemby Hede i slutet av 1930-talet. Hon kom att göra ett otroligt förändrings- och förbättringsarbete för byborna, inte minst för kvinnorna och barnen. Det här är alltså en roman som bygger på verkliga personer och händelser.

Det är på samma sätt med den andra romanen jag skrev, ”Drottningen af Åre”. Huvudpersonen Kristina Hansson och människorna omkring henne som jag skildrar har funnits, många av händelserna har ägt rum, men en hel del är också fiktion. Fröken Kristina var den som år 1895 kom att öppna Åres allra första hotell, efter det drog den turistiska utvecklingen i gång.

Jag tyckte så mycket om att skriva dessa två böcker. Jag tyckte om att sitta på Landsarkivet i Östersund och läsa gamla dokument, brev och artiklar. Och jag tyckte om att väva samman fakta med fiktion. Det bodde en stark känsla inom mig om att jag ville göra det igen. Så det blev en tredje bok, som fick namnet ”Det har kommit ett brev”. En roman med en huvudperson som hette Kristina Olofsson och som i vuxen ålder emigrerade till Amerika. Där gjorde hon en fantastisk karriär inom konst och vävning.

Jag är så förtjust i mina tre huvudpersoner. Dessa tre kvinnor som trampat upp nya stigar och vågat följa sina drömmar. Därför är jag så oerhört glad över att mitt förlag Printz Publishing nu väljer att ge ut dem som ljudböcker. Ännu är det inte klart vem som ska läsa in dem, även om jag hoppas, hoppas på Marie Richardsson, som ju läst in mina andra romaner.

Snart ska jag sätta i gång och korrekturläsa dessa böcker som jag skrev för flera år sedan. Det blir lite speciellt. Om allt går som det ska så kommer de att släppas under 2024.