Jag är hemma igen efter ett helt magiskt dygn i Stockholm. Hemma i skrivarstugan med en kopp kaffe försöker jag smälta allt jag varit med om de senaste dygnen. Jag vet inte om det är möjligt.

Leif och jag kom med tåget till Stockholm på onsdagseftermiddagen. Vi gick till vårt hotell och gjorde oss i ordning. Leif hade köpt ny kostym kvällen till ära. Vid kl 17 drack vi champagne tillsammans med mitt förlag, andra författare och förlagsmänniskor. Mycket trevligt. Sedan gick vi till Nalen där finalen av Storytel Awards skulle äga rum. Först mingel och fotografering, sedan väntade trerätters middag.

Maten var fantastisk, och underbara Richard Söderberg både sjöng och lotsade oss igenom programmet på ett så fint sätt. Priser delades ut i de sex olika litteraturkategorierna . Årets barnbok, Årets faktabok, Årets deckare, Årets ungdomsbok, Årets roman och sist av alla Årets Feelgood. Vid det laget hade jag börjat få rejäl hjärtklappning. De tre i juryn gick upp på scenen – Stefan Holm, Sofia Ymén och Pekka Heino. De läste upp titlarna på de tre böcker som var i final – Au piff av Emma Hamberg, ”Innan dagen gryr” av Anna Lönnqvist och Kallbaderskan bland av fjällen av Karin Härjegård. Sedan läste de upp motiveringen och när de sa orden ”fjäll” och ”våfflor” insåg jag vad som var på väg att hända.

Känslan var obeskrivlig! Jag gick upp på scenen och tankarna som flög genom huvudet var ”Händer det här? Händer verkligen det här?” Jag fick blommor och en statyett och kramar av juryn. Motiveringen är fantastisk:

En drabbande och engagerande historia om hur allt det invanda i livet vänds upp och ner får en ytterligare dimension som ljudbok. Med en behaglig, berörande och inlevelesefull uppläsning lyfter gestaltningen en berättelse som tar oss utanför feelgoodgenrens upptrampade stigar. Med mat, miljö och komplexa relationer som överraskar bjuds vi in till Karin Härjegårds fjällandskap där krispiga våfflor och varmt kaffe väntar.

Jag lyckades få till ett tacktal trots att jag var helt överväldigad. Tackade förstås fantastiska Marie Richardsson som läste in Kallbaderskan på ett så fint sätt. Hon hade tyvärr inte möjlighet att närvara men skickade en hälsning som vi kunde se på storskärm. Fina Marie! Jag tackade alla som lyssnat och röstat, jag tackade min älskade familj, och jag jag tackade så klart Christoffer och Anna på mitt förlag.

Vilken otrolig kväll det blev! Det känns som en dröm, alltihop. Festen fortsatte och jag fick umgås med alla dessa fina och trevliga författare, inläsare, skådespelare…  Bland annat pratade jag med Eva Röse, hon som inte bara är en gudabenådad skådespelare utan också Jämtlands president. Det var härligt att höra hur stolt hon är över det uppdraget.

Ja, hur smälter man det här? Kanske en skidtur i det lätta snöfallet? Och sedan ytterligare en kopp kaffe.