I går höll jag min nya bok i händerna för allra första gången. Det är en så speciell känsla. En känsla av overklighet. Mellan bokens pärmar finns allt jobb jag gjort, varje ord jag skrivit, varje formulering jag skapat. Här finns allt jag längtade efter att få skriva, allt jag behövde skriva, men också allt det där jag inte kunde sätta ord på.

Berättelsen kom till mig när jag fick höra talas om hur Ingmar Bergman arbetade med sina filmer på Fårö. Jag fick veta att han involverade fåröborna i produktionen. De var statister och de lagade mat och hjälpte till på olika sätt. Jag blev fascinerad av det där. Jag grunnade mycket på hur det ska ha påverkat öborna i deras annars rätt stillsamma tillvaro.

Hur skulle det vara om det kom en hel filmproduktion till en liten fjällby i västra Härjedalen i början av 1970-talet? Det var dit mina tankar drog. Och de tankarna var så spännande att jag genast började skriva. Hilda, som har en väsentlig roll i min förra bok ”Kallbaderskan bland fjällen” blir här långt mer framträdande. För hon blir en av de bybor som regissören Git drar in i produktionen. Hilda får uppgiften att servera våfflor på fjället till filmstjärnorna och de andra som arbetar med filmen. Och ingenting blir som förr.

Parallellt med denna 70-talsberättelse ville jag också följa Helena, huvudpersonen i ”Kallbaderskan”, ännu en bit på livsvägen. Så Helenas och Hildas liv kommer att flätas ihop på flera sätt.

Den här boken har varit så rolig att skriva! Och känslosam. Det är nog som det stod i BTJ-recensionen, att den bär på många lager. Det bor bland bokens sidor en hel del sorg och förtvivlan, men hoppets låga brinner genom allt.

I går när jag stod med boken i händerna uppfylldes jag av en så stor tacksamhet! Tänk att jag får hålla på med det här! Tänk att jag får ge mig in i berättelser som skapas inne i huvudet och sedan dela med mig av dem till andra. Ja, det är en ynnest att få skriva böcker! Tack världens bästa förlag Printz Publishing för möjligheten!

Jag hoppas att ni som läser ska tycka om den! Jag hoppas att ni ska dras in i berättelsen, bli en del av den världen. Boken släpps i handeln 22 mars och som ljudbok några veckor senare.