När jag sammanfattar mitt 2022 behöver jag börja med den här bilden. Den mest fantastiska bilden. Älskade dotterns möte med en ko i Bunnerviken en solig augustisöndag. Ett oförglömligt ögonblick.

Jag har så länge jag kan minnas sammanfattat året som gått i nyårstid. Ända sedan jag var mycket ung. Jag tycker om att få överblick, och överblick får jag när jag minns och skriver ner. I år har jag valt att använda mig av en mall som Underbara Clara har i sin blogg, www.underbaraclara.se

Så, här är tankarna kring mitt 2022:

Vilken dag från år 2022 kommer du alltid att minnas?

Jag tror att jag alltid kommer att minnas Feelgoodfestivalen i Mariefred den 27 augusti 2022. Dels för att det rakt igenom var en så härlig och inspirerande dag. Dels för att jag då vann Feelgoodpriset för ”Kallbaderskan bland fjällen”. Det var helt fantastiskt! Läs gärna mer om den dagen här: Årets Feelgood 2022 – Kallbaderskan vann!

Vilka länder besökte du?

Vi tog en sväng till Trondheim en dag för att handla på IKEA. Så Norge var mitt enda utlandsbesök under året. Jag kan inte känna att jag saknade några resor. Vi har för övrigt bestämt oss för att sluta flyga, om det inte är alldeles nödvändigt. Om vi vill resa någonstans får det bli tåg och det ser vi fram emot! Tänk att resa genom Europa med tåg! Vilken upplevelse! Vi får se när det blir av.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

I mars hade vi besök av mina kära barndomsvänner Kristina och Jeanette. Det är alltid så roligt att ses! En av dagarna tog vi en skidtur i Ullådalen och den skidturen gjorde mig så otroligt glad! Jag vänder tillbaka till den i tanken om jag behöver muntra upp mig själv någon gång. De två åkte skateskidor och var helt överväldigade över de breda preparerade spåren, att man kunde åka bredvid varandra. Och de var helt överväldigade över utsikten, av fjälltopparna, den blå himlen, solen. De stannade och fotade ideligen. Ena stunden stod någon av dem på huk och fotade, i nästa stund stod någon av dem och sträckte armarna upp i luften för att fota. Och så åkte de och strålade med hela ansiktet i utförsbackarna. De var som två överlyckliga barn på julafton. Det var bara helt fantastiskt! Tack för att ni kom och gjorde mig så glad!

Vad önskar du att du hade gjort mer?

Jag önskar att jag hade tagit fler morgonpromenader. Det finns nästan inget som är så välgörande som att ge sig ut i gryningen när  ingen annan är vaken. Tankarna kommer i gång på ett så speciellt sätt när kroppen får rörelse och när dagen är ny. Och så önskar jag att jag hade sjungit mer. Jag har gjort det en del vid mina olika bokpresentationer, men jag längtar efter fler konserter. Det är så roligt att tillsammans med musiker sätta ihop ett program och framföra det!

Vad önskar du att du hade gjort mindre?

Oroat mig över världsläget. Min kära vän Sofia sa några kloka ord som jag bär med mig. ”Worrying is wasted prayers”. Jag försöker leva så nu. I stället för att oroa mig så ber jag för hur jag önskar att det ska bli.

Favoritserier under året som gått?

Älskade dottern gör att jag får upp ögonen för serier jag aldrig skulle ha kommit på att jag skulle se. Vi har sett ”Friends” tillsammans. Jag såg inte den serien på den tiden då ”alla” såg den. Men jag ser nu med henne och skrattar hejdlöst för att i nästa andetag påpeka att den inte är värst politiskt korrekt, att det märks att den är skapad i en annan tid.

Bästa boken du läst i år?

Jag läser ju alltid. Har dels en fysisk bok som jag läser innan jag ska somna, dels en bok som jag lyssnar på. Så jag hinner med många böcker på ett år. Men den bästa 2022? Kanske är det ”Blonde” av Joyce Carol Oates. (Såg ni förresten dokumentären om henne på SVT? Så jättefin!)

Största musikaliska upptäckten?

Jag tror jag i stället svarar på ”största musikaliska upplevelserna”. 1) Konserten med älskade dotterns punkband Branddörr. 2) Konserten med Judas Priest i Dalhalla. (Så otroligt otippat att jag skulle gå på en sådan konsert, men det var jätteroligt att uppleva den med familjen.) 3) Musikalen Bodyguard på Chinateatern i Stockholm.

Vad var din största framgång på jobbet 2022?

Så klart är det ”Kallbaderskan” som är min största framgång i år. Jag vet inte hur många gånger jag sagt ”nyp mig i armen”. Jag var verkligen inte beredd på att det skulle kunna gå så bra. Inte beredd alls. Alla fantastiska recensioner på Instagram, på Storytel, i tidningar. Alla fina, fina meddelanden jag får från läsare. Alla tidningsartiklar i både lokalpress och riksmedia. Topplisteplaceingar. Just nu nummer 8 på Pockettoppen. Såg dessutom att boken är en av de mest utlånade på bibliotek i vår region. Feelgoodpriset. Alla författarbesök på bibliotek. Med mera. Ja, jag är helt överväldigad!

I mitt andra jobb, som präst i Åre församling, är det svårare att tala om framgång. Det är förstås aldrig vad det handlar om där. Men jag får uppleva stor glädje, starka ögonblick, berörande stunder, oförglömliga möten. Tänker nu på konserten vi gjorde i Duveds kyrka på Internationella kvinnodagen. Flera i arbetslaget var med och sjöng och spelade. Människor fick skänka pengar och alla pengarna gick till den nystartade Kvinnojouren i Åre kommun. Det blev en väldigt fin och minnesvärd kväll.

Största framgång på det privata planet?

Jag har en krånglande rygg och har haft det i många år. Läkare och sjukgymnaster har uppmanat mig att träna på gym för att stärka ryggen, men jag har protesterat. Jag har aldrig kunnat se mig själv som en människa som tränar på gym. Jag är en sådan som tränar utomhus – åker skidor, powerwalkar, vandrar… Men när älskade dottern för några år sedan undrade om jag ville börja gå på gym med henne sa jag ja direkt. Och det blev så bra! Så roligt att träna med henne och så bra för ryggen! Och jag har fortsatt träna på gym. Nu har jag dessutom den stora förmånen att ha ett helt nybyggt gym cirka två minuters promenad hemifrån, så det är så enkelt att komma dit och träna. Så nu varvar jag gymträning med träning utomhus. Så bra!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med andra år?

Jag har absolut varit gladare. Det är så mycket som varit så fint i mitt liv under det här året. Är fylld av tacksamhet.

Något du önskade dig och fick?

Man kan önska sig en resa till Maldiverna eller så, men jag har länge önskat mig en resa till Kiruna. Det finns de som skrattar när de hör det… Men det är något som är så lockande med Kiruna. Dels för att Åsa Larsson skrivit så inlevelsefullt om staden, dels för att staden faktiskt är på väg att flyttas. Så jag har drömt om att få komma dit innan de hinner flytta kyrkan. Så jag ska få åka dit till sommaren med min lilla familj. Ser fram emot det så mycket! (Ännu mer intressant blev det när jag lyssnade till Karin Stöckels Sommar i P1. Hon kallar sig gruvkvinna och berättar i programmet om sitt arbeta i gruvan i Kiruna. Lyssna om ni inte gjort det! Så otroligt fint.)

Något du önskade dig och inte fick?

Jag önskade av hela mitt hjärta fred i Ukraina, men den önskan har inte slagit in.

Vad gjorde du på din födelsedag år 2022?

Jag fyllde femtio den 19 juli och fick världens bästa födelsedag. Jag och lilla familjen bodde på hotellet på den vackra ön Ulvön, Höga kusten. På morgonen satt vi på balkongen och drack kaffe och tittade ut över vattnet och båtarna. Solen sken. Sedan tog vi en promenad över ön och upp på berget. En hisnande utsikt mötte oss. När vi kom tillbaka till hotellet hade fler börjat anlända. Mamma och pappa, och mina bröder med familjer. Vi fick en mysig dag tillsammans. Strosade runt på ön. Satt på en uteservering i solen och barnen drack saft och vi vuxna lyxade till det med bubbel. På kvällen åt vi middag på hotellet. Ja, världens bästa födelsedag. (Jag har dessutom blivit firad i olika omgångar och på olika sätt av släkt och kompisar. Vilken oerhörd ynnest! Tack, alla!)

Vad fick dig att må bra?

Att få vara med min familj och med vänner. Att få vara utomhus i skogar och bland fjäll. Att få skriva.

De bästa nya människor du träffade?

Jag har haft förmånen att få vara med i olika författar- och boksammanhang under året och där träffat så många nya, fina människor. Möten på Norstedts, Stockholms Bokhelg, Bokmässan i Göteborg, Feelgoodfestivalen… Alla dessa inspirerande och trevliga författarkollegor. Alla vänliga och peppande läsare. Helt fantastiskt!

 Mest stolt över?

Jag är allra mest stolt över vår älskade dotter. Att hon är en omtänksam människa som bryr sig om dem hon har omkring sig. Att hon bär på en passion för sin dans och går in för den helt och fullt. Att hon tar vara på sina dagar.

Högsta önskan just nu?

Fred i Ukraina. Att revolutionen i Iran ska leda till något mycket bättre för kvinnorna och barnen. Att de i världen som har makt att styra inser att vi är mitt i en klimatkris och börjar agera. Att vi människor tar hand om varandra. Att vi alla tar vårt ansvar för den här världen. Ungefär så.

Vad ser du fram emot 2023?

Att min nya bok ”Sömmerskan och friheten” släpps i mars. Så spännade och så roligt! Att få fira älskade dottern som fyller arton. Helt overkligt! Att fortsätta kombinera mina två jobb, umgås med familj och vänner. Vara utomhus så mycket jag kan.

Tack för att du läst! Du kanske också vill sammanfatta ditt år?

Jag önskar dig en fin nyårshelg och allt gott under 2023!