Mitt livs klokaste beslut var att gå ner i arbetstid till 50% för att få mer tid till mina olika kreativa uttryck, inte minst skrivandet. Det beslutet gav också en bonus som jag är evigt tacksam över. Bonusen att vara hemma mycket, mycket mer än innan och på det viset vara en mer närvarande mamma.

Det har inneburit lugna morgnar utan stress. Jag har kunnat servera älskade dottern frukost på säng och sitta på hennes sängkant och småprata. Det har inneburit att jag ofta varit hemma när hon och hennes kompisar haft håltimme och hellre velat hänga hos oss än på skolan. Ynnesten i att få träffa dem en stund på dagen. Det har inneburit att jag nästan alltid varit hemma på eftermiddagen när hon kommit hem från skolan och vi har kunnat sitta ner och prata och fika och hjälpts åt med läxor om det har behövts.

Jag är så tacksam över den här möjligheten! Ännu mer tacksam nu när hon snart fyller sexton och till hösten ska börja i gymnasiet på annan ort. Då kommer hon att bo borta på veckorna och komma hem på helgerna. Det kommer att bli en annorlunda tillvaro för oss alla.

Men att då kunna se tillbaka och konstatera att vi har umgåtts mycket genom åren, långt mer än om jag hade fortsatt med mitt jobb som innebar arbetsbelastning på mer än 100%.

Nu tar jag till vara på varje stund vi får vara tillsammans. Myset framför TV:n ihop, kvällspromenaderna, bilturerna… Samtalen, skratten. Till hösten börjar en ny tid. Det är som det är. Allt har sin tid. Precis allt.