Alla dessa kvinnor genom historien som lämnat avtryck. Som lämnat spår.

En av dem är Thyra Roland. Precis som fröken Kristina Hansson, huvudpersonen i min roman ”Drottningen af Åre”, drev Thyra hotell. Och hon gjorde det mycket framgångsrikt under den där allra första tiden som Åre var turistort. Hon drev det hotell som fortfarande finns kvar och som idag heter Tott Hotell.

Men vem var hon, fröken Thyra Roland? Jag läser på och får veta att hon föds i Yllestad i Värmland 1875. Vad det är som gör att hon kommer till Åre vet jag inte, men runt 1910-1915 lämnar hon hembygden och flyttar till fjällvärlden. Kanske har hon hört talas om att Åre är en by som växer, att man här satsar på turismen, att det kommer att finnas arbete inom restaurang och hotell. Kanske längtar hon efter fjäll- och friluftsliv, så som många gör som kommer hit under den här perioden.

Jag ser framför mig hur hon kommer med tåget till Åre. Hur hon kliver av vid järnvägsstationen och ser sig om i det som ska bli hennes by nu. Ser Åreskutan, bondgårdarna, den gamla stenkyrkan, lanthandeln… Hon rättar till hatten, tar sina koffertar och börjar gå. Efter bara några hundra meter kommer hon till Bergbanan och där kan hon kliva på och åka med upp till berget.

För hon har fått jobb på Restaurang Totten, en restaurang som beskrivs så här i STF:s Hvilo och kurorter i Sverige 1917:

Restaurang Totten, på en sandplatå (ca 460 m.ö.h) ca 1/4 tim. från järnvägsstationen. Bergbanan kan användas. Avstigning vid dess anhaltstation med samma namn. Härifrån är vägen horisontal fram till restaurangen. Öppen 1 juni – 30 sept. Moderna matpriser, om möjligt 4 kr. pr dag. Pens vid minst 3 dagars vistelse. Rum i närliggande gårdar och villor. Förfrågningar besvaras av restaurang Totten, Åre. Rikst.14.

Det Åre som Thyra kommer till är fortfarande en utpräglad sommarturistort, och de flesta som besöker byn hyr rum i gårdarna i Tottens by. Många av dem vill komma till restaurangen för att äta sin mat. Thyra blir servitris och kassörska. Där arbetar hon i många år, tills ägaren avlider 1920. Då väljer Thyra att överta rörelsen och driva restaurangen i egen regi.

Några år senare har turismen ökat ytterligare i Åre och Thyra ser all anledning till att uppföra ett pensionat. Så restaurangen rivs för att ge plats år en större byggnad. År 1929 slår hon upp dörrarna till Pensionat Tottgården. Ytterligare några år senare genomgår pensionatet en renovering och uppgradering och Thyra kallar det nu för Hotell Tottgården. Här finns 50 bäddar och 37 rum. Hon kan också i marknadsföringen skryta med att hotellet har rinnande kallt och varmt vatten.

Thyras hotell blir högt ansett och populärt. Hon är också mycket mån om att sålla bland gästerna, det är inte vem som helst som får boka hos henne.

Hon driver hotellet ända fram till sin död i januari 1964.

Hon får många år i Åre under en tid då byn genomgår en otrolig utveckling. Hon får se nya hotell och restauranger uppföras, och hon får uppleva stora, omvälvande händelser för den lilla byn: 1919 äger den första störtloppstävlingen rum, 1939 invigs den första släpliften, 1952 kommer den första linbanan till. Och så – det största av allt – Alpina VM 1954.

Och genom allt detta finns Thyra Roland på plats för sina gäster.