Morgon vid Siljan, som ligger bara några hundra meter från Masesgården. Jag tog med mig min skrivbok och satte mig på bryggan och skrev mina ”Morgonsidor”.

På kursen ”Skriv ditt liv” tipsar jag alltid mina kursdeltagare om att skriva Morgonsidor. Det är en metod för att väcka sin kreativitet, en metod jag använt mig av i flera år. Det här är ursprungstanken:

Så fort du vaknat på morgonen ska du sträcka dig efter din skrivbok och en penna och genast sätta igång och skriva. Det ska ske precis direkt när du fortfarande är sömnig och har kvar en del av sömnen i dig. I den där stunden då du kanske är lite mer tunnhudad och utan masker.

Ställ en klocka på tio minuter och börja skriva! Bara skriv! Låt inte pennan lämna pappret en endaste gång. Låt pennan hela tiden röra sig över pappret. ”Men, vad ska jag skriva?” kanske du tänker. Skriv det som kommer upp! Skriv om drömmen du drömt under natten, skriv om sådant som ska hända under dagen, skriv om vad du ser fram emot, vad du längtar efter, vad du oroar dig för, vad du ängslas över. Och kommer du inte på något alls att skriva, så skriver du precis det: ”Jag har inget att skriva, vad ska jag skriva, jag kommer inte på något alls…” Det viktigaste är ATT du skriver, inte VAD du skriver. När tio minuter gått lägger du ifrån dig pennan.

Det här är en övning för att väcka kreativiteten, men framför allt för att släppa eventuell prestationsångest. Många som vill skriva bär med sig en inre kritiker som säger: ”Nej, det där duger inte, det där var inte bra nog”, men den här övningen kan tysta den rösten. För den här övningen ska ju inte leda till att det ska ”bli” något, det ska inte bli ”bra” eller något som ska visas upp. Övningen är HELT prestationsfri.

Jag skriver mina Morgonsidor i sängen allt som oftast, men ibland, som när man är i närheten av en sjö i sommartid, tar jag med mig skrivboken dit.

Så, drömmer du om att skriva, men inte riktigt kommer igång, så prova Morgonsidorna!

/Karin