Bildresultat för livsval

Jag är ju egenföretagare på halvtid med inriktningen skrivande, berättande och musik. Det är allt som oftast alldeles underbart, och jag älskar att kunna ha det så! Det svåraste är vad jag ska tacka ja till, och vad jag ska tacka nej till när jag får förfrågningar.

För det första är det alltid roligt att få förfrågningar, och min verksamhet bygger förstås på att människor ska ta del av det jag skapar, oavsett om det gäller det skrivna ordet, det muntliga eller med sången. Så jag är alltid glad att få förfrågningar! Men jag kan inte tacka ja till allt, och framför allt kan jag inte tacka ja till att göra saker gratis. Tyvärr.

Det är fler än jag som fått den förfrågan då och då. Musikervänner kan berätta om förfrågningar de fått där de förväntas ställa upp gratis, eftersom ”de ändå tycker det är så roligt att musicera.” Jag har gjort en del saker gratis genom åren, men då har det varit för att det känts helt rätt och för att det varit viktiga uppdrag som betytt mycket för många.

Jag lyssnade på en pod, tyvärr minns jag inte vilken, men en klok människa sa så här angående vad en ska tacka ja till och vad en ska tacka nej till:

Tacka bara ja till förfrågningar som antingen

  1. känns roliga/meningsfulla eller
  2. ger dig inkomst eller
  3. ger dig god marknadsföring

Jag försöker leva efter de ledorden nu. Någon av de punkterna ska jag kunna stämma in i för att tacka ja till ett visst uppdrag. Eftersom:

Varje gång jag tackar ja till något, tackar jag nej till något annat!

Så enkelt är det. När jag tackar ja till ett uppdrag tackar jag samtidigt nej till… kanske en fjälltur med familjen. Är det värt det?