Bildresultat för rosa vallmo

Jag mötte en person som valt att gå ner i arbetstid, för att få mer tid till livet. Hen var så oerhört lycklig över detta beslut, att plötsligt ha tid till familjen, tid till utomhusliv, tid till att ta hand om trädgården… Allt det där som fått stå på vänt medan hen arbetat långa dagar, många dagar, år ut och år in.

Personen var dessutom så tacksam över att ha fattat det här beslutet NU, inte väntat till SEDAN. Till ett sedan som vi dessutom inte kan vara säkra på att det kommer. Jag tänker på alla dem som väntar med allt det roliga till pensionen. ”Bara jag blir pensionär, då ska jag ha tid att umgås med barn och barnbarn.” ”Bara jag blir pensionär, då ska jag vara ute i skog och mark.” ”Bara jag blir pensionär, då ska jag göra de där resorna jag drömt om i hela mitt liv.” Allt för många hinner inte bli pensionärer. Ganska många hinner precis blir det och sedan är livet slut.

Alla har inte möjlighet att gå ner i arbetstid, det är jag väl medveten om, men de flesta har möjlighet att ta vara på sina dagar ändå. Att emellanåt stanna upp inför tanken: Jag har fått det här livet som en gåva, som en present. Hur kan jag ta hand om det på bästa sätt? Vad vill jag prioritera?

Hur tänker du?

/Karin