Bildresultat för clara henry

Fantastiska Clara

I morse när jag gick i snöyran i skogen med älskade lille Gillis, lyssnade jag samtidigt på en podd med Clara Henry. Denna kloka kvinna som jag inte visste mycket om innan hon var programledare i Melodifestivalen. Jag visste att hon skrivit en bok om mens, vilket ju är fantastiskt, och att hon var en youtuber och bloggare, men inte mycket mer än så.

I Mellon imponerade hon stort på mig, inte minst då hon sjöng den där låten, tillägnad alla tonårstjejer, tillsammans med Alcazar. En låt där hon vill ingjuta mod i unga tjejer. Modet att gå sin egen väg och att våga ta plats. Jag tror den låten betyder mycket för många! Jag önskar att jag fått höra den när jag var en ung och mycket osäker tjej.

Respekt för den du är

”Det är inte mycket jag begär, att du ska få respekt för den du är, att du ska få skratta högst i klassen. Att du får lön för ditt jobb och en schysst pension så småningom. Och att du kunde slippa se dig om, att du kunde dansa fritt i natten. För världen behöver ju dig, ja, just dig.”

Hon säger mycket klokt i podden, och framför allt säger hon med självklarhet att hon vill ta vara på sitt liv och sina dagar: ”Varje dag räknas”.

En annan förebild

Jag är så glad att unga tjejer har en Clara Henry att ha som sin förebild. Om jag skulle ha predikat i kyrkan i morgon på Jungfru Marie Bebådelsedag, skulle jag ha talat om Clara Henry. Maria har också varit en förebild för kvinnor genom historien. En del har sett Marias lydnad som ett föredöme, att hon gjorde som Gud ville. Andra, däribland jag, ser att helt andra egenskaper hos Maria som föredömliga.

Jag ser hennes mod. Hon går in i en graviditet som hon på förhand vet kommer bli mycket annorlunda och speciell. Hon ska bli mamma till Guds eget barn. Och hon går in i det som en ung, ogift tjej. Hon begriper förstås vad det kommer att innebära rent familjärt och socialt. En tjej som hon blir utstött och utanför. Det strider mot allt att bli gravid och inte vara gift.

Att våga

Och ändå vågar hon. Kanske för att hon anar att hon har ett livsviktigt uppdrag. Att världen behöver henne. Att världen kommer att förändras när hon säger sitt ja. Kanske för att hon vill ta vara på sitt liv och de möjligheter som ges henne. Kanske för att hon inser att varje dag räknas. Varje val räknas. Varje beslut.

Så, tack Clara och Maria, för att ni är de ni är, och för att ni vågar!

Varje dag räknas!