”Åh, så ljuvligt” utbrister A, tar en stor tugga av sin semla och lutar sig tillbaka i cafésoffan. ”Jag älskar att ha passerat femtio och äntligen få strunta i hur jag ser ut. För första gången i mitt liv mår jag bra, alldeles oavsett utseende och vikt.”

”Det låter ju underbart”, säger de andra tre kring bordet.

Men B harklar sig och säger försiktigt: ”Det är ju bara det att bukfettet är farligt och kan leda till en rad sjukdomar, och övervikt i sig är ju skadligt, så du får inte äta hur många semlor som helst.”

”Äsch”, säger C. ”Jag tror på balans. Om man bara äter vettigt i grunden och rör på sig, så kan man äta en semla då och då.”

D säger: ”Ja, fast vad är egentligen att äta vettigt i grunden? Själv vet jag inte längre, jag blir helt konfys av allt jag läser kring kosten.”

”Jag tänker att man kan utesluta vitt mjöl och socker, så kommer man långt”, säger C.

Men B håller inte med. ”Man kan inte äta något mjöl alls, inte heller grovt mjöl, för allt mjöl omvandlas till socker i våra kroppar.”

”Äsch, så kan det väl inte vara!” säger C en aning upprört nu.

”Jo”, säger B. ”Det är så, jag har läst om det. Kloke doktorn Nisse Simonsson säger att det är så, och han har ju ändå varit läkare i många år, han borde veta. Han säger att vi ska undvika alla kolhydrater för att må bra.”

D höjer rösten: ”Vad då,  för att må bra? Jag mår bra av mjöl, har alltid gjort. Bröd har vi människor ätit i alla tider!”

B nästan viskar nu. ”Mjöl och socker skapar inflammationer i våra kroppar och kan leda till cancer.”

C skakar på huvudet. ”Så nu ska man inte få äta pasta längre och inte bröd. Och inte semlor. Det känns som om livet blir väldigt tråkigt.”

”Det är ju också väldigt tråkigt att bli sjuk av maten man äter”, säger B.

A, som suttit tyst genom samtalet och ätit sin semla, reser plötsligt på sig. ”Men vart ska du?” säger de andra? Hon svarar inte. Hon bara går.

”Hon ska kanske gå och ta en promenad och smälta det hon ätit”, säger B.

”Eller så blev hon ledsen av allt vårt tanklösa prat”, säger C.

”Eller så går hon och köper en till semla,” säger D.