Det var precis när gryningsljuset övergick i dagsljus som jag gav mig ut. Då hade jag hunnit elda ljus och dricka kaffe och läsa tidningen i lugn och ro. Det är något visst med det där skenet precis i brytningspunkten mellan morgon och förmiddag. Det är något visst med att vara ute i skogen längs elljusspåret om morgonen när ingen annan är ute. Och det är något visst med just den här dagen, dan före dopparedan.
 
Det brukar vara en av årets mest hektiska dagar för min del, med de sista förberedelserna inför julens alla gudstjänster, vigslar, dop, och andra samlingar. Men i år ser jag fram emot en mycket stillsam jul. Jag är helt ledig på julafton – det har inte hänt på många, många år – och det känns jätteskönt. Inte för att jag inte tycker om att jobba på julafton,  för det gör jag, det är väldigt fint och speciellt att få vara i tjänst just den dagen, men för att jag gläds så mycket över att få vara med familjen. I lugn och ro.
 
Älskade dottern är van vid att mamma försvinner och kommer tillbaka om och om igen på julafton. Hemma en stund på morgonen, åker iväg och har en eller annan julbön, kommer hem en sväng, åker iväg för ännu en julbön, kommer hem en sväng, åker iväg osv… En gång i höstas sa hon, egentligen för första gången: Mamma, kan inte du vara ledig på julafton, en endaste gång? Jag är glad att min chef sa ja till det. Så, jag får en ledig julafton, vilken märklig känsla.
 
Så denna julafton ska vi ha en lugn, skön morgon här hemma och sedan sätta oss i bilen och åka till min bror med familj. Dit kommer också mina föräldrar. Kanske kommer vi ta en promenad, kanske kommer vi vara ute och leka i snön med lilla brorsbarnet, kanske kommer vi fika en del, kanske kommer vi gå iväg till julbön i någon kyrka i närheten. Alldeles säkert kommer vi se på Kalle och äta julmat. Låter fantastiskt fint i mina öron. Fram emot kvällen åker vi hem. Då behöver jag ladda inför julottan jag ska ha i Handöls kapelljuldagsmorgonen.
 
Så istället för att ha en hektisk dan före dan kan jag alltså dricka kaffe så länge jag vill, promenera i gryningsljuset och sedan äta en lång frukost. Och nu när familjen drog iväg på skidåkning kan jag sitta och slå in julklappar och lyssna på julmusik och dricka glögg. Så ovant! Så skönt.
 
Jag önskar er en fin och välsignad jul! Oavsett om ni arbetar på för fullt eller har lediga dagar. Oavsett om julen firas med nära och kära eller i ensamhet.