Bildresultat för agneta lagercrantz

Den här kvinnan hade jag förmånen att få träffa och lyssna på igår. Hon heter Agneta Lagercrantz, är journalist och författare, och föreläste om sina böcker kring ämnet självmedkänsla. Hon började forska kring ämnet för några år sedan, då det blev tydligt för henne hur vi människor ofta hackar på oss själva. Att vi har en inre kritiker som ständigt talar om för oss att vi inte duger, att vi är pinsamma, att vi gör bort oss, att vi borde skärpa oss, osv osv.

Att leva med självmedkänsla är att försöka bli vår egen bästa vän och bundsförvant. Att visa samma medkänsla för oss själva som vi oftast visar andra. Att säga vänliga och kärleksfulla ord till oss själva istället för att låta den otrevliga inre kritikern ständigt hålla låda.

Enigt forskningen gör vi då oss själva en stor tjänst. Att vara snälla mot oss själva påverkar hela vårt system i positiv riktning, både kroppsligt och själsligt. Jag läste hennes första bok för en tid sedan, och rekommenderar alla som någon gång trycks ner av en inre kritiker att läsa hennes den. Den heter just Självmedkänsla. Hon har också precis släppt en andra bok i samma ämne, men den har jag inte läst än. Men, som sagt, de första är klart läsvärd!