Det här är min första riktiga semesterdag. En dag utan några som helst planer. Då är det spännande att se vad det blir. Den kom att börja med en 11-årsuppvaktning. Dotterns kusin som är här fyller år. Vi uppvaktade med tårta och presenter. Sedan gav vi honom en rad alternativ om vad en kan hitta på i Åretrakten en söndag i juli. Bad på Holiday club. En vandring upp på Suljätten. Ett besök i Njarka sameläger. En äventyrsdag på Rypetoppen. Han valde det senare alternativet. Så vi drog dit.

Rypetoppen är en fantastisk plats strax väster om Storlien, bara någon kilometer in på norska sidan. En plats där en får åka zipline, klättra och balansera. Alla tog sig an de olika möjligheterna med stor entusiasm. Jag höll mig på marken med Gillis under dagen. Både barn och vuxna var mycket nöjda med timmarna där. Nu har vi en lugn kväll här hemma, och några av oss ser på fotbollsmatch.

En dag fylld av aktivitet, men för mig ändå en dag av vila. Jag tänker att vila är att göra andra saker än de saker en gör när en är i arbete. För mig är vila fysisk aktivitet – löpning, promenader, cykling, simning, styrketräning, yoga… För mig är vila att läsa böcker, ta en middagslur, sitta i solen och dricka kaffe, sitta i skuggan och äta glass, lyssna på Sommar i P1, vara ensam, vara med familj och vänner, hinna ikapp, hinna stanna upp, hinna reflektera…
Prästen och författaren Tomas Sjödin skrev tidigare i vår en krönika i GP, som jag vill dela med mig av. Här är ett stycke ur den: ”Jag har skrivit och pratat mycket om vila under det senaste halvåret. Om allt kreativt som händer när man lägger åt sidan, släpper taget och slutar försöka. Om så bara för en stund. Min upptäckt är att det finns en hemlighet i vilan – en välsignelse – som gör att den uppgift man tar paus ifrån på något sätt börjar lösa sig själv. Jag går så långt att jag på fullt allvar hävdar att det bor ett skapelseunder i vilan. En kraft man inte kan komma åt genom att ligga i.”

Jag gillar mycket tanken på att vilan är ett skapelseunder. Jag tror på det! Här nedan två platser som ger mig vila: Vid vår sjöstuga och i Ullådalen. Jag tänker vara på de ställena en hel del denna sommar!

Här åker dottern zipline. Ser ni leendet i hennes ansikte? Ni skulle ha hört det förtjusta skrattet.