Jag läser ganska ofta Sara Rönnes blogg Träningsglädje.se. Det är en klok blogg! Sara är en riktig träningsmänniska, men enbart på ett lustfyllt och kreativt sätt. Det är inspirerande att följa hennes blogg och läsa om hennes löpturer eller cykelturer någonstans på fjället, i en storstad eller längs en strand.
I hennes näst senaste inlägg tipsar hon om en massa saker en kan göra i Åre om sommaren. Hon bor i Åre sedan några år tillbaka, och tar verkligen för sig av allt Åre kan erbjuda året om. Bland hennes tips inför sommaren finns leder att springa, restauranger att äta på, tjärnar att bada i  med mera, med mera. Kika gärna in i hennes blogg och läs mer!
Och jag blev inspirerad att tänka på saker som finns att göra här omkring om sommaren. Vi ska ha en riktigt Jämtlandssommar i år, min familj och jag. Vi ska inte ge oss ut på någon semesterresa, utan hålla oss här i krokarna. Det känns bra! Det finns så himla mycket här omkring att uppleva. Till exempel detta:
1. Åka kabinbanan upp på Åreskutan och vandra ner. Det gjorde vi för några år sedan med kära dottern och hennes kompis. I flödande solsken. När vi kom ner till byn badade vi i Åresjön.
2. Bada i Åresjön. Jo, faktiskt. Får vi en lika fin sommar som för två år sedan, så är det inga problem. Den sommaren såg stranden ut som vore den på Mallorca och vattnet var varmt.
3. Eller bada i Gevsjön. Vill en ha varmt vatten är det dit en ska åka. Långgrunt och varmt…
4. Vandra Blanktjärnsrundan. Den är obeskrivligt vacker, ca 12 km.
5. Äta middag på Creperiet. Det blev ju inte av på skolavslutningsdagen, så det får bli en annan dag i sommar.
6. Gå på konsert i Åre gamla kyrka eller någon annan av våra kyrkor. Det är mycket musik nu.
7. Gå på någon av alla friluftsgudstjänster som Åre församling bjuder in till under sommaren. På olika håll. Alldeles särskilt rekommenderas gudstjänsten i Bunnerviken. Vilken plats på jorden!
8. Sara tipsar om utomhusgymmet i Åre Björnen och jag inser att vi fortfarande inte varit där. Dags med andra ord!
9. Vandra Jämtlandstriangeln, eller åtminstone från Storulvån till Blåhammaren. Och äta deras middag. Lyx!
10. Äta våfflor på Hanriis café i Handöl. De bästa våfflorna!
Och på andra håll i vårt län kan vi denna sommar:
11. Åka båt till Verkön och äta middag på deras enorma altan och blicka ut över Storsjön.
12. Gå på Storsjöyran, förstås! På lördagen vid midnatt spelar Winnerbäck på Stortorget.
13. Hänga på Hara bryggcafé. Bästa sommarhänget! Öppet varje dag 12-22 med gott och prisvärt fika. Och en strand för soliga dagar.
14. Tillbringa dagar vid vår sjöstuga vid Storsjöns strand.
15. Springa längs stigarna på Andersön.
16. Gå på marknad på Hede hembygdsgård. Också en tradition!
17. Vandra på Hållfjället. Fjället jag tillbringade mycket tid på när jag var barn.
18. Bada på Hede camping. Det brukar bli känslan av återträff. Alla vi som flyttat från byn som kommer hem om sommaren och möts vid poolen.
19. Gå på Hede Folkpark och lyssna på musik. Kanske på Frans. Direkt från Eurovision till scenen i Hede.
20. Sitta på altanen hos mor och far och dricka kaffe och läsa en bok. Kanske kommer regnbågen vara lika tydlig och framträdande som den var en kväll förra sommaren.
Och, förstås, vill jag att sommaren ska innehålla en massa möjligheter att umgås med älskade familjemedlemmar och vänner.