Det är i den frågan vi ofta landar dessa dagar på kursen Skriv ditt liv. Hur skriver man en bok? Många längtar och drömmer. Och det enda svar vi om och om igen kommer tillbaka till: Genom att skriva. Det finns inga genvägar, inga enkla svar, inga tydliga tips och regler. Ska en någonsin skriva en bok så behöver en skriva och skriva och skriva igen. Och skriva om och skriva om. Och börja om igen.
Idag citerade jag kloka Bodil Malmsten. ”Jag skriver om det jag skrivit, skriver om hundratals gånger.” Och: ”Skriv som du vill. Men gör det bra.” Inte vet jag om kursdeltagarna blir så mycket klokare, men, som sagt, det finns inga genvägar, det är bara att skriva på. Också när en är dödligt less på sin egen text, också när en tycker att det en skrivit är helt värdelöst, också när en vill slänga allt i elden. Skriv bara på. Det är det enda.

Vi har makalösa kursdagar, omtumlande på många sätt. Jag är tacksam över möjligheten att leda den här kursen! Men när kvällen kommer är jag helt slut och huvudet galet fyllt av intryck. Skönt då att komma hem till familjen och till våra fina vänner som är på besök. Skönt då att sätta sig vid dukat bord och äta god mat. Och att ta en promenad med gänget ner till älven där barnen valde att bada. Sedan tog Anna och jag en promenad längs spåret. Vi pratade och skrattade och plötsligt hade vi värsta regnvädret över oss. En ordentlig urladdning. Härligt! När vi kom hem fanns Hoppets Tecken över Åreskutan. Ser ni det? Ser ni regnbågen?