Alldeles intill Visbys församlingshus växer det här fantastiska trädet. Jag gick förbi det i morse på väg till en föreläsning med Caroline Krok. Hon talade om Ingmar Bergman, om hans relation, eller icke-relation till Gud, om några av hans filmer och deras gudsbilder. Hon berättade också om den gång hon själv träffade honom. Han hade kommit fram till henne i samband med en föreläsning hon höll. Ingmar sa: ”Får jag ställa en fråga till biskopen?” Hon sa att det gick bra. Hans fråga var kort och omedelbar: ”Varifrån kommer musiken?” Hon svarade: ”Från Gud. Precis som all kreativitet kommer från Gud. Också din, Ingmar Bergman.” Så oerhört stort att hon sa de orden!

Efter föreläsningen åkte Leif och jag till Fårö. Inte bara för att det är Ingmars ö, där han hade ett av sina hem, utan också för att jag älskar Fårö. Det är något mycket speciellt med den ön. Jag är mycket förtjust i museet, men vi var inte in där idag, vi bara passerade.

Vi åkte istället till några av öns raukar, satt där och fikade och tittade ut över havet.

Sedan gjorde vi det som oändligt många människor gjort – försökte hitta Ingmar Bergmans hus. Och vi hittade det faktiskt. Väl inbäddat i grönska men ändå nära havet. Vilken oas! 

En härlig dag blev det i Ingmar Bergmans fotspår.