Den här boken var min allra första riktigt stora läsupplevelse när jag var barn. Jag läste böcker ständigt, ständigt, men jag minns att den här boken gjorde ett starkt intryck på mig. Mer än andra böcker gjort. Så starkt att jag läste den flera gånger.
När jag blev vuxen var det Vilhelm Mobergs böcker om Kristina och Karl-Oskar som kom att bli en så stor läsupplevelse. Efter att jag läst de böckerna fick jag ha ett långt läsuppehåll, minns jag, för jag var livrädd att förta något av det jag upplevt.
Jag läser fortfarande väldigt mycket och vissa böcker stannar kvar inom på ett särskilt sätt. På sista tiden är det  Kristina Sandbergs böcker om Maj som skakat om mig ordentligt, som gett mig en sådan läsupplevelse.
Och lycklig är jag när jag nu ser dottern ligga under en filt och läsa ”Tordyveln flyger i skymningen”. Lycklig så det nästan inte går att sätta ord på. Nu ska hon få uppleva det jag upplevde. Eller förstås inte, hon kommer att få sin alldeles egen upplevelse av den boken. Och jag, jag ska låna den av henne när hon är klar, och läsa den ännu en gång.