Lite då och då får jag frågan från människor om hur mina ”skrivardagar” ser ut. De ser bra ut, brukar jag säga, för det är några av mina bästa dagar. Dagar då inget annat är planerat än att befinna sig vid datorn. Så jag tänker att jag delar med mig av hur en sådan dag kan se ut. Så här har i alla fall den här dagen varit:

Jag steg upp strax efter sex, bryggde en kopp kaffe och satte mig vid matbordet för att skriva och reflektera. Jag brukar börja varje dag så. Skriva ner vad jag tänker på, vad jag drömt om under natten, vad jag önskar av dagen som kommer. Det är ett bra sätt att börja sin dag. Det var mysigt under vintern att sitta i mörkret, i bara skenet från levande ljus och skriva, men nu är det ju underbart med ljusa morgnar. Sedan vaknade familjen och vi åt frukost. Jag tog en smoothie, vilket jag oftast gör. Idag med naturell yoghurt, banan, apelsin och mandelsmör. Mycket gott! Och så en god macka med paprika.

När familjen gett sig av till skola och jobb satte jag igång att skriva. Jag står vid mitt ståskrivbord, det är perfekt. Skriver och dricker kaffe. Har en grej på gång som är så rolig! Vill bara skriva.

Men en kan inte bara vara inne och skriva. En behöver lufta sina tankar och få frisk luft. Så jag gav mig av på en powerwalk i regnet. Det var verkligen helt grått, blött, blaskigt och ändå så skönt att komma ut och röra på kroppen.

Jag kom hem efter en timme och fortsatte skriva. Sedan var det dags för lunch. Jag gjorde en äggröra med en massa grönsaker. Blev helt ok. Efter det en stunds vila. Jag brukar ställa klockan på 15 minuter. Åh! Det är rent ljuvligt att få slumra en stund mitt på dagen.

Sedan fortsatte jag att skriva i någon timme innan jag klädde på mig och gav mig ut i regnet igen. Har längtat efter att pyssla på gården. Än ligger snön tjock på stora delar av gräsmattan, men snart, snart tinar det och jag kan få börja kratta gården. Det finns nästan inget jag gillar så mycket som att kratta gården. Jag stökade ute en stund. Bland annat hämtade jag ut dotterns och min cykel. Vägarna är bara nu, vi kan ge oss ut på cykelturer. Vilken lycka!

Så gick jag in och fortsatte skriva tills jag hörde ljud i hallen. Dottern och hennes kompis kom hem från skolan. Då fylldes huset av prat, skratt, dans och musik. Efter en stund gav de sig iväg på en springtur. När de kom tillbaka och mannen i mitt liv också kommit hem åt vi middag. Jag hade lagat älggryta och ris.
Jag har fortsatt att skriva någon timme till medan jag lyssnat till tjejernas skratt nerifrån vardagsrummet. Nu är det kväll och dags att stänga ner datorn. Ja, jag gillar mycket mina skrivardagar, men uppskattar att ha både ock. Varannan vecka mitt arbete som präst i Svenska kyrkan, varannan vecka skriver jag och föreläser. ”Det här ska bli den bästa dagen i mitt liv”, sjöng Marie Fredriksson på 80-talet. Vilken är den bästa dagen i mitt liv? Tveklöst dagen när min dotter föddes. Men jag har haft så många dagar som varit så bra. Det här är en sådan.