Jag satt i kyrkan igår och såg min dotter och ett gäng andra barn bjuda på ett fantastiskt julspel. De var utklädda till Josef och Maria, herdar, änglar och vise män. De agerade, sjöng och pratade högt och tydligt i mikrofonerna. Hon som vävt ihop julspelet och regisserat barnen i detta berättade att barnen tävlat om vem som skulle få synas och höras mest. Det är en ny tid, tänker jag.

Jag minns min egen skoltid då de flesta av oss tyckte det var vansinnigt otäckt att tala inför klassen. Då varje redovisning var en fasa. För mig var det så att sjunga på en scen gick hur bra som helst, men att prata inför folk, det var läskigt. Att framföra ett sådant här julspel var det nog få av oss som skulle klarat av.
Jag gläds över dagens barns frimodighet och undrar vad den beror på. Var kommer deras frimodighet ifrån? Säkert finns många svar. Barn blir sedda och bekräftade på ett annat sätt idag. Barn ser andra barn och unga våga sjunga och synas i TV. Barn får fler möjligheter att öva på att stå framför folk idag. I skolan, i körer, i andra fritidsaktiviteter 
Det är så positivt och många situationer i deras liv kommer de att klara bättre än många av oss gjort. Att våga höja sin röst, att våga synas. Så värdefullt.